HackConf 2016

За втора поредна година се проведе HackConf в зала 3 на НДК. Този път не бях посетител, а участвах в екипа, отговорен за записването и излъчването на събитието.

Setup

Видео сетъпът беше сравнително стандартен - две камери (централна и общ план) директно по SDI, a изходът от лекторския лаптоп - през един нелош китайски видео scaler. Въпросното устройство приема видео сигнал от практически всякакъв интерфейс и го изкарва на 720/1080p едновременно на два SDI-я. Трите източника на сигнал влизат във видеомиксер Black Magic. От него, къде директно, къде през SDI→HDMI конвертор, имахме няколко изхода:

Проекторите се оказаха по-особен случай, тъй като нямахме достатъчно дълги кабели, за да подадем сигнал и на двата от миксера. В крайна сметка прекарахме SDI до по-близкия проектор и сложихме SDI→HDMI конвертор, който дублира входния сигнал на втори BNC конектор. От него пуснахме втори SDI кабел до по-далечния проектор, след което отново конвертор.

Освен това записвахме и общия план директно на камерата, за да имаме резервен запис, ако нещо се обърка много сериозно (на него се виждат и лектора, и слайдовете).

Със звука се занимаваха хората от НДК, които си разбираха добре от работата и като цяло нямахме проблеми (освен, че нямаха 2м XLR, за да ни дадат изхода от техния пулт :)). Ползвахме малък аудиомиксер Yamaha, който получаваше сигнал по въпросния кабел и го изпращаше отново по XLR до камерата за общия план. Тя пък го връщаше по SDI до видеомиксера. Знам, че звучи излишно сложно, но видеомиксерът нямат аналогов аудио вход.

На пулта имахме един безжичен микрофон, чийто приемник беше в оператора на централната камера - еднопосочен интерком.

Проблеми

Нямаше как да е конференция без разни инфарктни ситуации. Към края на първия ден по-далечният проектор започва периодично да премигва и на моменти да показва чисто черен екран за няколко секунди. Моите подозрения падат върху HDMI разклонителя, чиято роля беше да захранва допълнителен монитор на сцената за лектора. Мислех, че недоволството на хората към този тип устройства е преувеличено, но явно не е.

Вторият ден започна доста зле. Малко преди откриването изтествахме сетъпа с лаптопа на първия лектор и всичко тръгна без грижи. На самото откриване обаче останахме без сигнал от лаптопа, при което се започна паническо опъване на нови кабели, снаждане с текущите, смяна на китайския scaler с такъв от Atlona (който дори не можа да си покаже менюто за настройка и се отказахме от него).

В крайна сметка, след 40-50 минути борба, китайския scaler благоволи да тръгне отново и конференцията продължи със скромното закъснение от 1 час (изглежда трябваше да компенсираме за лекия първи ден). После от организаторите си правеха шеги, че ще организираме състезание по тичане на 50 метра с HDMI кабел :)

Изводи

Китайският скейлър работи прекрасно, когато реши, че ще работи. Устройството е много полезно, но не знам доколко може да се разчита на него за предстоящия OpenFest, ако спира на случаен принцип. Има го и моментът, че го бяхме забравили включен и след разпъването на постановката петък следобед, и след лекциите първия ден. Напълно възможно е да е прегрял или да има друг проблем с работата продължително време.

Не е добре да се прави конференция, когато нямаш резервен хардуер (включително кабели).

Винаги всичко може да се счупи, дори и да е работело минути преди това.