OpenFest 2016 видео setup

Зала “България”

Схема на зала "България"

В зала България имаме 3 камери:

Изходът от всички е по SDI (Serial Digital Interface - цифров интерфейс за пренос на аудио и видео).

Другият източник на видеосигнал е лаптопът на лектора. Тъй като цялата техника трябваше да работи на една резолюция (изискване на видеомиксера, който използваме), лаптопът минаваше по VGA (или HDMI->VGA конвертор) през видео scaler Atlona, който приема сигнал с практически всякаква резолюция и изкарва предварително зададена такава на HDMI. Оттам, през HDMI->SDI конвертор (заради голямата дължина на кабела), сигналът стига до видеомиксера.

Въпросният миксер е Blackmagic Design ATEM 1 M/E Video Switcher. С помощта на един контролен лаптоп и Launchpad (както и малко бъгливи скриптове), имаме пълен контрол върху това какво да се вижда на кой изход на миксера. Launchpad-ът изобщо не е задължителен, но е ужасно удобен и спестява неприятни разходки и цъкане с мишка. Миксерът има доста повече възможности от превключване на няколко сигнала, но поне за момента не изпитваме нужда да използваме останалите му екстри. Единствено съжалявам, че не остана време да приготвим табелки с имената на лекциите и говорещите, коите да се показват периодично по време на презентациите (а това го е имало предни години).

Дотук нещата са стандартни за подобна конференция. Звукът обаче беше малко по-сложен, тъй като трябваше трите микрофона за озвучаване на пианото да не се чуват в залата, а единствено на записа и живото излъчване - притеснявахме се да не се получи микрофония, тъй като залата има доста добра акустика.

Микрофоните за лекторите, хералда и публиката влизаха в големия ни аудио миксер. Един от изходите му отиваше директно за озвучаване на залата, а втори - в по-малък миксер. Там влизаха и трите микрофона на пианото, а изходът отиваше за записа и излъчването. По този начин давахме и свобода на лекторите да правят проби с микрофона без да бъдат излъчвани или записвани - чуваха се само в залата. Изходът от малкия миксер минава през камерата общ план преди да влезе в ATEM-а, за да се синхронизират аудио и видео.

Имахме и 3 изхода от видеомиксера:

Камерна зала

Схема на Камерна зала

Тук нещата седят по подобен начин, но са по-прости - има само две камери, като отново едната от тях прави резервен запис. Видео scaler-ът е неизвестно на света китайско устройство, което обаче има голямо разнообразие от входове, както и два SDI изхода (вторият дублира първия). Няма специални изисквания за аудиото и минаваме само с един миксер.

Студио “Музика”

Най-малката зала я брояхме като “половин зала”, защото имаше само по две лекции двете сутрини - останалото беше workshop-и. Тук цялото заснемане и миксиране се случваше с помощта на 2 FOSDEM-ски кутии. Крокодила е разказал достатъчно добре как работят те.

Разпъване на техниката

Започнахме почти по график с разтоварването на оборудването. Впоследствие се втурнахме да правим постановката в Камерна зала, защото се оказа, че там ще има двучасова репетиция, за която не бяме предупредени. След като се намериха достатъчно хора, които да се занимават с тази зала, се пренесохме към “България”. С видеотехниката нещата там се развиха изненадващо добре, нямахме сериозни препятствия.

Голяма грижа обаче ни създаде осветлението. Първо сложихме допълнителни прожектори на първи балкон, които светеха ужасяващо в очите на лектора. Свалихме ги на сцената, но резултатът беше същият. След това пуснахме някаква част от осветлението на залата, 2 групи (отляво и отдясно) по 4 лампи, които докараха нещата до приемлив вид. Избягаваме усилване gain-а на камерите, тъй като води до много шум в картината.

Известно време разследвахме защо интеркомът за операторите не работи (виж по-долу), оказа се дреболия - недоконфигурирани VLAN-и по суичовете на AP-тата.

За да е по-интересно, сетъпът приключи с електрически проблеми в Камерна зала. Двама души ги би ток, а техниката се рестартираше през няколко секунди. Към 12 часа решихме, че не си струва да се мъчим повече, и се понесохме към Кривото.

На следващата сутрин електрическият проблем бе отстранен чрез завъртане на щепсела в разклонителя… Доколкото разбрах причината била в некадърно направената макара, с която си носехме ток и видео сигнал от и към сцената на Камерна.

Прекарах първата половина от деня на видеомиксера на зала България, а втората - на аудио. Нямам почти никакви спомени, свързани с техниката - изглежда не сме имали сериозни проблеми. Изключение правят колоните в голямата зала, които не бяха включени в захранване за откриването (въпреки че около час преди това работеха), а по-късно на едната ѝ падна предпазителя.

От втория ден също нямам почти никакви спомени от техническата част - явно просто всичко е работело гладко и не е имало запомнящи се ситуации :)

Равносметка

Добрата организация и предварителна подготовка спомогнаха много за сравнително безпроблемното протичане на конференцията. Видеоекипът не беше претоварен през цялото време, но определено имаме нужда от повече хора, за да можем да отделяме повече време за почивка или гледане на интересни лекции в други зали.

Ако гореописаните неща ви звучат интересно - заповядайте като доброволци на следващия OpenFest или на IT турнето :) Схемите и описанията може да изглеждат леко плашещи, но всъщност не е чак толкова трудно да се работи с техниката - просто трябва практика.